Design a site like this with WordPress.com
Get started

Fem platser i USA jag är glad att jag besökt

Jag har varit i USA två gånger, sammanlagt ungefär sju veckor. Under dessa sju veckor hann jag beta av tio delstater (flera av dem besökte jag båda gångerna jag var där) och många helt fantastiska ställen.

  • Yellowstone National Park. Jag är så otroligt glad att jag fick chansen att besöka denna pärla till nationalpark. Första gången jag var i USA var i december/januari och vi planerade att åka till Yellowstone då. Men efter en lång bilfärd fick vi höra att det hade snöat så mycket att parken inte var säker, och att besökare avråddes från att köra vidare. Så vi fick helt enkelt vända och köra tillbaka. 2016, andra gången jag reste över pölen, var jag där över sommaren. Då åkte jag och två av mina vänner på en roadtrip genom Yellowstone. Det var helt makalöst! Jag fick se ett otroligt vackert vattenfall, gejsrar, vulkaner, bisonoxar och mycket, mycket mer. Vi åkte igenom nationalparken två gånger. Ena gången var det sommarvärme, sol och blomstrande ängar som mötte oss. På vägen tillbaka snöade det. Mitt i sommaren! Turligt nog för oss hade vi turistat oss igenom Yellowstone under sommardagen, och inte sparat det till vintern. Ska ni till Wyoming/Montana så är Yellowstone ett måste.
  • Lincoln City Beach. Några dagar spenderade vi med havet inpå knuten i en mysig liten stuga. Vattnet var ISkallt – så det blev inget dopp i havet den gången, men det var otroligt vackert! Att få njuta av solnedgången från stranden var helt magiskt.
  • Seattle. Båda gångerna jag varit i USA landade vi i Seattle, eller rättare sagt Tacoma, precis utanför Seattle. Seattle måste ju vara USA:s motsvarighet till Göteborg. Det är typ exakt samma väder, och staden ligger också på västkusten. Ena gången var jag där i ett par dagar, och vi strosade längs med Public Market, åkte upp i Space Needle och utforskade staden. Andra gången minns jag att jag spanade på snygga bilar på parkeringarna och åt en magnifik amerikansk frukost. Jag fick dock hålla mig från att skrika av glädje när jag äntligen (!) fick se en Infiniti på nära håll. En raritet i Sverige, men betydligt vanligare i USA.
  • Boise med omnejd. Jag var i Boise/Nampa, Idaho, i typ en vecka – och jag hann med massa! Boise ligger typ i öknen. Det var SÅ varmt! Men på ett härligt sätt, eftersom luftfuktigheten också är väldigt låg. När de andra satt inne i huset och svalkade sig med airconditioning satt jag ute på altanen i den gassande solen och bara njöt av värmen. Hur härligt som helst – tills jag insåg att jag satt precis intill en Svarta änkan-spindel…. Då blev man lite skärrad. En dag besökte vi Boise Zoo. Det mest skärrande med hela resan (typ värre än Svarta änkan) var besöket inne i fjärilshuset. Fjärilarna var väldigt vackra, men också väldigt sällsynta, så man fick vara väldigt försiktig när man gick runt i huset. Och någon gång bestämde sig en fjäril eller två för att min kropp var ett trevligt ställe att slå sig ner på. Paniken som bubblade upp inom mig är svår att beskriva. Fjärilar är ju så otroligt känsliga att man typ inte ens får röra dem, och nu kröp en eller två av dem på mig och jag fick inte ens vifta bort dem?! Samtidigt står zoo-personalen som hökar runtomkring en för att se till så man inte råkar mörda någon av deras högt skattade fjärilar. HU! I Boise-trakten provade vi även på att bada i en het källa, hot springs. Det var ljuvligt på så många sätt, och vad bra man mådde!
  • Nebraska/Iowa/South Dakota/Minnesota. När jag var i USA 2016 samlade jag stater. Jag hade som mål att besöka tio stater under de tre veckorna jag var där. Och det klarade jag! Men för att uppnå målet blev det ytterligare en roadtrip för mig, men denna gången i annat sällskap. Vi utgick från Sioux City som ligger vid vackra Missouri. Sioux City ligger i Iowa och gränsar till Nebraska, så då betade vi enkelt av två stater hur enkelt som helst. På vägen till Minnesota betade vi även av South Dakota och Sioux Falls, som bjöd på ett härligt vattenfall. De som känner mig vet att jag är BESATT av vattenfall. Och Sioux Falls var väl i ärlighetens namn roadtripens höjdpunkt. Vi åkte snabbt in i Minnesota, så jag har väl egentligen inget större intryck av just den staten, mer än att den verkligen påminde om Sverige, och att det inte är konstigt att så många svenskar hamnade just där. Men allt var mycket större, som det så ofta är i USA. Jag kände igen växter och blommor, men de var inte så små som i Sverige. Tänk er smörblommor – fast i jätteformat! Jag är jätteglad att vi åkte hela vägen till Minnesota, och vill gärna tillbaka för att urforska ännu mer. För det hann jag inte riktigt med 2016.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: