Design a site like this with WordPress.com
Get started

Fem fantastiska roadtrips

  • Östersund, tur och retur. Jag och en av mina systrar reste från Falkenberg upp till Östersund och sen tillbaka. På vägen upp åkte vi på västra sidan av Vänern, och på hemvägen åkte vi på den östra sidan. Första natten sov vi i ett tält. Det var ingen succé, för det regnade in och smarta som vi är ställde vi tältet på en bergssluttning. (Till vårt försvar var det svårt att hitta en någorlunda enskild yta som var tillräckligt stor för ett tält där vi också kunde parkera bilen). Men lite mysigt var det allt att linda in sig i filtar och titta på film mitt i de värmländska skogarna. Sen sov vi två nätter på hotell i Östersund, och den sista natten sov vi på ett bed and breakfast i Filipstad. Däremellan hann vi se Helvetesfallen, gå på Orsa rovdjurspark (vilket var både helt fantastiskt och ganska obehagligt, eftersom det var bara någon dag efter att en djurskötare blivit dödad av en björn), se Läckö slott (var det någon som sa att jag älskar slott?), besöka Mårbacka och gå i Selma Lagerlöfs fotspår, härja lite i Härjedalen, äta tacos i en park och turista lite i Östersund.
  • Vänern runt. Att köra runt Vänern, och stanna på utvalda ställen på vägen, tar ungefär en dag. Jag och en vän bokade in en lördag, packade med oss lunch, fika och pannkakor och körde iväg. Vi valde inte den bästa tiden på året för en sådan roadtrip, minns jag rätt var det i oktober/november någon gång, så det var väldigt kallt och naturen visade inte upp sig från sin bästa sida. Så skulle jag göra om det skulle jag definitivt åkt på våren eller sommaren, eller möjligtvis en brittsommardag i september. Vi hann bland annat med ett besök vid Hindens rev, en titt på Läckö slott och en snabb paus i Karlstad. Vi utgick från Göteborg, åkte ganska tidigt på morgonen, och kom hem vid 10-11-tiden på kvällen. Men en bra roadtrip var det absolut!
  • Öland runt, Kalmar och Kivik. Jag och en vän (samma vän som jag åkte Vänern runt med, faktiskt) tog en helg för en härlig roadtrip i södra Sverige. Vi körde från Halmstad en ganska tidig fredagseftermiddag i maj, och anlände så småningom till Kalmar. Vi sov en natt i Kalmar innan vi körde över Ölandsbron och mer eller mindre åkte runt hela Öland. Vi spanade på slott, räknade väderkvarnar, charmades av raukar, njöt av det vackra vädret, kollade in Böda camping (det var helt dött) och bara kände livet i oss. Sen sov vi ytterligare en natt på hotellet i Kalmar innan vi åkte söderut till vackra Kivik. Äppelblom överallt och den godaste grillbuffén jag någonsin ätit satte guldkant på tillvaron. Sen åkte vi norröver igen, åt lite glass på Sia i Slöinge innan jag släppte av min vän vid tågstationen i Falkenberg.
  • Nimis. Jag och mitt sällskap utgick från Kungsbacka och sen åkte vi söderut. Vi stannade till i Halland för ett besök hos mina föräldrar och jordgubbsplockning på ett självplock. Vädret var strålande. Det var sommar och sol och jordgubbar. Ju längre söderut vi kom, desto sämre blev vädret. Lunchen intogs på fantastiska Holy Smoke och sen försökte vi hitta Lars Vilks konstverk tillika kråkslott Nimis. Det var helt klart mitt fel att vi inte hittade rätt med en gång. Jag hade varit där en gång tidigare (och gick vilse även då) – men det var inte lätt att hitta rätt. Men när vi väl hittade rätt stig och kunde följa skyltningen var vi båda genomblöta, på mindre bra humör och ganska leriga. Slipper man regn och lera, och går man inte vilse det första man gör är dock Nimis helt fantastiskt, tycker jag i alla fall. Det var dock väldigt skönt att komma hem och hoppa in i en varm dusch.
  • Bohuslän. Fantastiska Bohuslän. Jag och sällskapet åkte till Lysekil. Det var kanske inte bästa årstiden att njuta av Lysekil, för det var ruskigt kallt och snålblåst, men otroligt vackert. Dagen efter åkte vi vidare genom Bohuslän via bland annat Askum (där jag bodde när jag var liten) Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand och Ljungskile. Ett snabbt stopp på en av mina absoluta favoritrestauranger (Laxbutiken) och en visit hos min farmor fick avsluta vår roadtrip. Kanske ska en sådan roadtrip göras under de varmare månaderna, snarare än de kalla.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: