Design a site like this with WordPress.com
Get started

Z – a give me five challenge

• Zucchini – en av mina favoritgrönsaker för tillfället. Otroligt gott att rosta i ugn med typ aubergine, rödlök, paprika och champinjoner. Just nu har jag dille på att äta det i tacosformat, i tacobröd med creme fraiche och tacosås. Det bara smälter i munnen på en.

• Zebrafink – när jag var liten var zebrafinken liksom ett internskämt mellan mig och en vän som var en handfull år äldre än mig. Jag tror aldrig att jag riktigt fattade om zebrafinken faktiskt var ett riktigt djur, eller om det bara var hittepå. I vilket fall som helst så minns jag att jag fick ett par sockar av min vän med just zebrafinkar på. De använde jag tills det knappt ens var en tråd kvar av dem.

• Zoo – nu är inte jag en zoo-människa direkt, och jag vill ändå säga att det är skillnad på zoo och zoo, särskilt med tanke på att det i vissa djurparker råder stora missförhållanden. Men jag tror att de djurparker som ser till djurens bästa kan vara viktiga för olika arters överlevnad. På vissa djurparker har man särskilda strategier för att hjälpa djur som är utrotningshotade. Det stöttar jag verkligen. En av mina favoritparker är Nordens Ark. Kanske inte ett regelrätt zoo direkt, men en djurpark som har förhållandevis stora inhängnader till djuren, där det föds små djurungar och där vissa arter kan få komma ut i det vilda tillslut. Jag minns även när jag, i USA, besökte Zoo Boise. Särskilt fjärilshuset. Det var otroligt läskigt, för man behövde vara så fruktansvärt försiktig och jag är rädd för fjärilar. De är så bräckliga på något vis och här var det hundratals ovanliga sorter som man absolut inte fick komma nära, såvida de inte satte sig på en. Vilket de gjorde. Och jag fick panik. Men minns även den vithövdade havsörnen och giraffen och kort och gott en fin dag på ett stort zoo.

• Zefyr – det tycker jag låter så vackert. Det är den ovanligare stavningen på sefyr (ser ju inte alls lika vackert ut) och betyder västanvind. Nu är inte jag så förtjust i vind överhuvudtaget, men en ljummen västanvind som kommer i en härlig fläkt en varm sommardag tackar inte ens jag nej till.

• Zirkon – alltså, jag är så nöjd med att jag kom på denna, förstår ni! Zirkon är en ädelsten som till utseendet påminner om en diamant och jag har själv smycken med denna ädelsten.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: