Design a site like this with WordPress.com
Get started

Pannacotta-bonanza

Härom veckan hade jag en av mina bästa vänner över. Vi firade hennes födelsedag sisådär två månader i efterhand. Trerätters serverades. Fokus låg såklart på efterrätten. En pannacottabuffé. Under veckan hade jag experimenterat fram vilka smaker som var bäst och hur man skulle göra för att de skulle bli perfekta. Detta kom jag fram till:

  • 1 1/4 dl grädde
  • 1/2 tsk vegegel (vegansk motsvarighet till gelatin)
  • 1/2 tsk socker

Det är själva grundreceptet. Man kokar alltså upp grädden med vegegel och socker, häller det i en kopp/skål och ställer in i kylskåpet i några timmar.
Men smaksättning då? undrar ju ni. Jo, jag provade fem olika smaker.
1. Lakrits. Jag hällde i 2 tsk lakritspulver i grädden och toppade pannacottan med turkisk peppar. (lakritsgodis, för den som inte känner till)
2. Kola. Jag smälte 5 stycken Werther’s original (en slags kola) i grädden, sen blandade jag i vegegel och socker och lät koka upp på nytt. Toppade med krossad Werther’s.
3. Marianne-choklad. Jag smälte 5 stycken Marianne-chokladbitar i grädden, blandade sen i vegegel och socker, lät koka upp igen. Toppade med krossade Marianne-bitar.
4. Daim. Jag tog 1 1/2 dubbeldaim och smälte i grädden. (sen gjorde jag som med nummer 2 och 3) Toppade med en halv krossad dubbeldaim.
5. Lime. Jag hade i rivet limeskal i grädden och kokade upp som vanligt. Sen gjorde jag en sockerlag på socker, lite vatten och limesaft. Hade i ca en halv tsk vegegel för att få lite konsistens, kokade upp och hällde på pannacottan när den (pannacottan, alltså) hade svalnat och stått i kylskåpet en stund. In med hela härligheten i kylskåpet igen ett par timmar.

TADAA! Himmel vad gott det var. Werther’s kola var en riktig hit tyckte jag, och lime var fruktansvärt god. Daim och Marianne smakar ungefär som ni tänker er att de gör och lakritsen är god om man gillar lakrits.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: